De dag begint al vroeg met dat kutgeluid van de wekker. Je bent net wakker en ziet dat je al 2 oproep gemist hebt en 15 mailtjes moet wegwerken. Je bent nog geen 2 minuten wakker en je hebt al 2 grote stressoren te pakken. Als je dan ook nog in de file staat en je collega boos is op je omdat je een opdracht niet goed is. ben je al klaar met de dag voor dat het 12:00 uur is. Onderweg naar een afspraak eet je even wat snels bij het tankstation. Een worstenbroodje en een broodje tonijn en een redbull om maar wat extra energie te krijgen. Als je dan weer in de file komt op de terugweg en dan te laat bent voor het avondeten wat nu koud is wil je alleen maar op de bank liggen en bijkomen van deze kut dag zodat het over 8 uur zich weer helemaal van vooraf aan kan beginnen.

Is stress slecht of goed?

Stress is goed voor je! Zonder stress/cortisol kunnen er geen ontstekingen ontstaan die noodzakelijk zijn voor herstel, kun je geen auto optillen als je kind er onder ligt. De aanmaak van cortisol is goed! het is niet stress wat het probleem is maar meer de stress mindset.

Als je op straat aan iemand vraagt of stress positief of negatief is dan zegt meer dan de helft negatief. Deze gedachte gang brengt je in een negatieve spiraal. Want juist een gedachte verandert al je hele lichaams chemie. Het stofje DHEA wordt namelijk niet aangemaakt terwijl dit er voor zorgt dat je onder stress veel minder last hebt van de negatieve effecten. conclusie: Postief denken bij stress zorgt ervoor dat de stress die je hebt niet zo wordt ervaren.

Het grote probleem: continu stress. 

Sommige stress kun je niks aan doen maar ook heel veel stress kun je wel wat aan doen. Daarom is het goed om een aantal stressoren te benoemen en te kijken of jij enkele stressoren kan vervangen zodat de totale stress minder wordt.

Voeding stress: 
6x per dag eten –> 2x per dag eten. Minder eetmomenten zorgt ervoor dat je lichaam minder belast word.

Werk stress:
In plaats van de hele dag achter de laptop te zitten kun je beter 2x 1,5 uur knallen en de rest van de dag bewegen dan ben je veel productiever.

Adem stress:
Borst/mond ademhaling zorgt ervoor dat je minder zuurstof opneemt en je hart veel harder moet pomper per minuut. Adem door je neus.

Onrealistische doelstellingen:
Probeer niet te hard te zijn voor jezelf. 5 kilo afvallen binnen een maand kan maar daar wordt je niet gelukkig van. Probeer je doelstelling altijd te vertalen naar kleine taakjes zoals: ik wil 3x per week sporten. Let er op dat dit doel altijd haalbaar is! Ook tijdens je ergste horrorweek waar alles mis gaat moet je een x aantal keren kunnen sporten. lukt dit niet dan is je doelstelling onrealistisch want je leeft niet een sprookjes wereld waar alles perfect volgens plan gaat.

perfectionisme:
Durf fouten te maken, zonder fouten is er geen creatief proces en ook geen innovatie. Hoe kun je meer fouten maken, lees je hier onder.

Hoe ga je nu om met stress?

Het verhaal van de wolf.

Als je achterna gezeten wordt door een wolf, ren je weg, blijf je op je hoede, ga je voorzichtig te werk, benader je anderen anders. Maar na een tijdje merk je dat je je niet meer gehaast voelt maar juist comfortabeler gaat voelen en dan transformeer je zelf in de wolf.

Dit verhaal heeft mij geholpen met deze tools om beter met stress om te gaan. Want stress is er altijd maar het is maar hoe je er mee omgaat.

1. Koud douchen

Het eerste wat het lichaam wil doen is maximaal verstijven. Maar juist door rustig door te ademen en de ontspanning op te zoeken gaat je lichaam wennen aan deze heftige stress prikkel. Dit helpt je ook bij conflicten of situaties waar je stress ervaart. Focus op de ademhaling en draai de kraan steeds wat kouder.

2. Chaos vs OCD

spelletjes spelen is doelloos, niemand wint, niemand verliest. Maar toch ben je tijdens spelletjes spelen niet bezig met je werk, denk je eigenlijk aan niks en ben je echt in het hier en nu. Ik train met mijn personal training klanten die gestresst binnen komen eerst altijd een kwartier spelletjes om hun mindset te veranderen zodat ze daarna hun training kunnen hervatten.

Het is heel belangrijk om een gestresst persoon juist niet nog meer regels te geven. Zoals, hou je ellebogen recht, span je buik aan. Je moet minimaal 10 push ups halen.

Dit zorgt bij een persoon met een burn-out 100% tot een huilbui en hij/zij voelt zich nog slechter over zichzelf.

Beter is het om spelletjes te spelen waarbij hij/zij het lichaam weer leert kennen. En als je eenmaal comfortabel bent in je lichaam gaan kijken of ze nog steeds spelletjes kunnen spelen tijdens chaos.

chaos, stress, personal training, wouter van aalst, nijmegen, blog

3. Shaking

Het ongecontroleerd shaken van het lichaam is een heel goede trauma verwerking. Je ziet dit ook altijd gebeuren bij heftige ongelukken, je onderbewust zijn neemt dan de controle over en gaat shocken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam emotioneel en fysiek en mentaal de situatie kan handelen. Je kunt na een zware dag met veel stress dit nabootsten door rustig te gaan shaken op een techno beat voor 5 minuten.

Zie deze post.

Invloed van stress op andere domeinen.

Ademhaling: je lichaam is normaal gesproken relaxt en zal vooral een buik + neus ademhaling hebben. Zodra je in de stress schiet gaan je hulpademhalingsspieren meewerken (nekspieren). Deze spieren zijn niet gemaakt om de hele dag mee te helpen, dus als je lange periodes (onbewust) door je mond en borst blijft ademen krijg je last van migraine, nekpijn en een stijve nek. Meer info vind je in deze blog.

Voeding: onder stress neemt je lichaam veel minder voedingsstoffen op. Alles wat je eet gaat er zonder opgenomen te worden weer gelijk uit waardoor je snel kan afvallen of spiermassa kan verliezen.

Slaap: Rond 05:00 uur gaat je lichaam cortisol aanmaken om wakker te worden. Maar als je dit al de hele dag gebruikt hebt (bij veel stress) wordt je niet zo goed wakker en verschuift je dag/nacht ritme. Het kan ook zijn dat je niet in slaap kan komen omdat cortisol te hoog is. Meer info vind je hierover in deze blog

Bewegen: Veel mensen krijgen energie van bewegen en negatieve gedachten verdwijnen meestal na een uurtje wandelen, mediteren of spelletjes spelen. Daarom is het juist goed om veel en divers te bewegen.

Immuunsysteem: Je immuunsysteem gaat minder goed werken als er angst of stress is. Lees meer hierover in deze blog

Je kunt nog steeds een gratis advies ontvangen over jouw vitaliteit. Dit doe je door hieronder op de afbeelding te klikken.

 Wil je meer weten over stress, lees dan deze aanvullende blog over hoeveel stress je aan kan. 

Vitaltiteit check, physisacademy, Wouter Van aalst, gratis advies, gezondheid, afvallen, personal trainer Nijmegen,