Een bekende doelstelling van veel van mij klanten is: “ik wil me weer fitter en energieker voelen want nu voel ik me vooral moe en futloos”. Na het afnemen van de vitaliteitstest, kom ik er dan meestal achter dat ze in een aantal domeinen niet zo goed scoren en dat kost vooral energie waardoor ze geen energie hebben om voor alle daagse dingen en denken dan dat hun lichaam kapot is. Dit is niet zo want als je een aantal zaken verandert gaat het lichaam op eens een stuk makkelijker functioneren en dan heb je ook veel meer energie.

 

Hoe komt het dat ik zo weinig energie heb?

immuunsysteem, wouter van aalst, personal trainer, nijmegen, afvallen, physis academy

Wat doet het immuunsysteem?

1. Het beschermt je van stoffen van buitenaf.
2. Het zorgt er ook voor dat stoffen die toch zijn binnen gedrongen weer het lichaam uit gaan.

Je lichaam beschermt je op 3 manieren. Alle lucht die in geademt wordt, wordt door je neus gefilterd en verwarmd. Alle voeding die je binnen krijgt wordt eerst door het maagzuur afgebroken (PH waarde 3/4) zodat schadelijke bacterien niet voorbij de maag kunnen komen. En je huid heeft een PH waarde van 4 zodat alle slechte bacterieen sterven zodra ze contact maken met de huid.

Zodra de voeding door de maag is gekomen zal het verder worden afgebroken door goede bacterien en gal in de darmen en daar wordt nog een keer gecheckt of er niet schadelijk stoffen mee naar binnen zijn gekomen door de lymfe systeem. Alle schadelijke stoffen worden door de lever omgezet naar minder schadelijke stoffen zoals vrije radicalen zodat ze door anti-oxidanten worden opgepikt en worden afgevoerd als door de nieren –> plas of door de darmen –> poep. Het afbraak proces van schadelijke stoffen gebeurt meestal snachts. Dus als je wakker wordt in de nacht of minder dan 6-8 uur slaapt is dat niet zo goed omdat je dan je lever detox onderbreekt. Wil je meer info kijk dan deze video. Als je lichaam heel erg veel rotzooi naar binnen krijgt doordat jij 1. te veel alchohol drinkt, veel bewerkte producten eet, slecht slaapt, kan de lever dit niet allemaal oplossen dus worden de hulptroepen ingeschakelt.

De hulptroepen

Je kunt namelijk ook afvalstoffen uitademen, dit gaat wel ten koste van je conditie. Of je kunt via je huid ook afvalstoffen uitscheiden, dit resulteert wel in exceem of huidproblemen. En als laatste kun je via de slijmvliezen van je ogen, oren en neus ook afvalstoffen uitscheiden.

Heb je een onverklaarbare slechte conditie, exceem of altijd een oor ontsteking? Probeer dan vooral de volgende tips.

 

Hoe fix ik mijn immuunsysteem?

 

Hoe bescherm ik de buitenkant.

De bacterieen op de huid hebben een lage PH waarde (PH 4) hierdoor gaan de meeste schadelijke bacterien dood. Desinfectie doekjes/detol/2x per dag douchen neutraliseer je de huid die nu extra vatbaar is voor bacterieen waardoor je sneller ziek wordt. Je kunt dit oplossen door meer in de modder te gaan spelen en vooral heel vies worden, hierdoor bouwt het lichaam een buffer op tegen veel verschillende soorten bacterien zodat het immuunsysteem niet voor verrassingen komt te staan. Probeer ook uit te kijken met deodorant en make up, deze spuit je dichtbij klieren en als er slechte stoffen inzitten dringen deze makkelijk binnen. Neem geen Rennies als je last van maagzuur hebt. Je lichaam kan niet aangeven of je te veel of te weinig maagzuur hebt. 9 van de 10x heb je te weinig maagzuur en de rennie maakt er dan nog minder van waardoor je veel meer schadelijke bacterien je darmen binnen komen en je ziek kunnen maken. Meer info in deze blog. Tandenpoets en floss 2x per dag je tanden, als je een gaatje hebt is dat een directe ingang naar je hersenen zonder dat er een controle is en dat is code rood voor je immuunsysteem dus dan gaat alle energie die je hebt daar naar toe en kun je echt heel laag in je energie komen te zitten. Roken brengt gifstoffen in je longen en dit zet je immuunsysteem is dus ook aan.

Samenvatting:

Meer in de modderspelen
Geen gebruik van desinfectiedoekjes
Niet vaker dan 1x per dag douchen
Deodorant of make up zonder schadelijke stoffen
Zoveel mogelijk neus ademhaling
Minderen in alcohol
Geen Rennies nemen
Goed tandenpoesten/flossen
Roken

 

Hoe help ik de binnenkant?

intermitted fasting zorgt er voor dat je darmen/immuunsysteem 16 uur niet belast worden en alle schadelijke stoffen weg kunnen werken waar ze als je eet geen tijd voor hebben. Dit zelfde geldt voor drinken. De hele dag door sipjes water is niet zo goed voor je immuunsyssteem (meer info in deze blog). Probeer net zoals bij de modder ook meer verschillende voedingproducten te eten en dan vooral veel groente en fruit want daar zitten veel anti-oxidanten in. Alcohol en medicijn gebruik werken de lever functie tegen en wil je proberen te minimaliseren als dit kan. Beter slapen is altijd goed want je lever heeft 6 uur nodig om een volledige detox te doen, hoe het precies werkt kun je in deze video zien. Wim hoffen en infrarood sauna’s hebben ook een goede invloed op het immuunsysteem. Door de extreme kou en hitte moet het lichaam zich gaan aanpassen en dat zorgt voor een sterk systeem (progressieve overload) en als laatste is zon ook heel belangrijk is en aangezien die in de winter er niet zoveel is kan vitamine D3 voor sommige mensen wonderen verrichten. Bijna vergeten maar vitamine C, Omega 3 en L-Glutamine kunnen ook helpen om je darmen sterker te maken en je immuunsysteem te boosten.

Samenvatting:
Meer groente en fruit eten
Minder vaak eten
Alleen drinken als je dorst hebt.
Minderen in alcohol en medicijn gebruik
Meer uren niet onderbroken slaap
Warmte training (infrarood sauna)
Kou training (ijsbad of koud douchen)
Zon & vitamine D3
Vitamine C, Omega 3 en L-Glutamine

 

Wil je een goede start maken in de tweede helft van 2020 neem dan contact met mij op!