Ik haat koud douchen! Het liefst douche ik op 40 graden en zodra de winter begint vlieg ik het liefst naar een warm land om daar “op te warmen”. Om vervolgens weer heel hard te huilen omdat het zo koud is in Nederland als ik terug ben. Mijn collega Kelly Mostard heeft (als een van de eerste) samen met Wim Hof testen gedaan naar de positieve effecten van kou, stress en ademhaling. Door haar ben ik in februari met 3 graden in een ijsbad gaan zitten, wat echt het stomste idee ooit leek, was na afloop heel relax.

Het geeft je lichaam een flinke vetverbranding boost!

Ik ken mensen die 10kg zijn afgevallen door alleen koud te douchen en hun ademhaling te optimaliseren. Door de kou in combinatie met een goede ademhaling, wordt bruin vet geactiveerd. Dit vet zorgt ervoor dat je lichaam eerder vet voorraden aanspreekt ipv koolhydraten. Het is wel belangrijk dat je goed gaat ademen! let op: doe dit altijd onder begeleiding!

Stap 1: Ga op je rug liggen of ga een yoga houding zitten (zolang je maar comfortabel zit)
Stap 2: Doe 30x inademen op deze manier
Stap 3: Blaas uit en wacht tot je lichaam vraagt om zuurstof (meet de tijd)
Stap 4: herhaal stap 2 voor maximaal 4x, merk je dat je tijden minder worden dan ben je klaar. Wordt je steeds beter dan ga je door tot een max van 5 sets.

Maak er geen wedstrijd van om elke keer beter te worden, leg je timer weg en ontspan.

Je bent veel relaxter onder druk

Ik raak altijd in paniek als ik onder druk kom te staan en dan gaat dus alles fout. Dit zie ik ook veel bij mijn klanten, er wordt veel van hun gevraagd en in situaties waar ze veel stress ervaren, neemt het systeem het over en krijgen ze een black-out of handelen ze heel anders dan gepland (fight or flight mechanisme). Door rustig te blijven in stressvolle situaties kun je veel beter keuzes maken en dat kun je trainen in een ijsbad of een koude douche. Door dat je normaal gesproken niet een time out kan aanvragen in een discussie of ruzie kun je dat wel in je douche.

Koud douchen voor beginners

Je start je douche sessie warm en draait daarna de temperatuur omlaag. Hoe lager de temperatuur hoe meer stress je lichaam ervaart. Blijf vooral rustig diep inademen naar je buik en kijk hoe laag je de temperatuur kunt krijgen. Probeer alle spieren te ontspannen en gelijkmatig te ademen. Zo conditioneer je het lichaam om de rust en focus te bewaren tijdens stress situaties.

Minder kans op hart en vaatziektes

Door koud douchen krijgt je hart en vaatstelsel een flinke schok. Dit verbeterd de kwaliteit van de aders. Door de kou vernauwen de aders heel snel en zetten ze weer uit. Hierdoor wordt de flexibiliteit van de bloedbanen getraind en voorkom je ook spataders. Bend today so you don’t break tomorrow. 

Sneller herstel

Topsporters springen massaal in ijsbaden want het helpt spieren sneller te herstellen. Door de kou en de combinatie met ademhaling komt er veel zuurstof bij de getrainde spieren en kan je sneller afvalstoffen die in de spier zitten wegvoeren waardoor je sneller een nieuwe training kan plannen.

Vind je dit interessant lees dan meer over het immuunsysteem in deze blog

Wil je meer tips weten over hoe je fitter, sterker of strakker kan worden? Neem dan contact op voor een gratis proeftraining of lees een van mijn andere blogs.