Afvallen en ontbijten, deze 2 woorden komen bij heel veel mensen in één zin voor. Maar ik ken ook een aantal mensen die pas om 13:00 uur hun eerste maaltijd eten en niet dik zijn. Het is heel persoonlijk waarom je wel of niet of later in de ochtend pas gaat ontbijten. Daarom ga ik niet iedereen afkraken maar je een paar handvatten geven, zodat je zelf een beslissing kunt maken die bij jouw doel past.

Waarom wel onbijten om af te vallen?

1. Als je veel tussendoortjes neemt en vooral rond 10/11 uur dan is het goed voor jou om te ontbijten. En dan het liefst eiwitrijk. Uit onderzoek blijkt dat als je eiwitrijk ontbijt, de kans kleiner is dat je gaat snacken.

2. Moet je veel kcal eten dan is het makkelijker om die kcal te verdelen over meer maaltijden. Zeker als je geen grote eter bent.

Waarom niet ontbijten om af te vallen.

1. Als je de hele dag zit dan ga je meestal uit verveling eten en heb je geen honger. Dit kun je counteren door je ontbijt over te slaan. Zo kom je aan het eind van de dag als nog aan je aanbevolen dagelijkse behoefte kcal.

2. Heb je last van je darmen dan wil je die zo weinig mogelijk belasten. Door je maaltijd frequentie per dag te verminderen hoeven je darmen minder hard te werken en als je ook nog een langere pauze tussen je laatste en eerste maaltijd houd dan kunnen de darmen goed herstellen.

Kun je afvallen als je niet ontbijt?

Mijn moeder denkt in ieder geval van niet. Ik kreeg mijn hele middelbare school periode 2 boterhammen met vlees voorgeschoteld en die moesten op want anders mocht ik niet naar school. Op latere leeftijd heb ik dat verandert naar yoghurt met fruit, want dat viel wat minder zwaar op mijn maag in de ochtend. Ontbijten is nooit echt mijn favoriete maaltijd geweest. Het rare is dat mijn broertje nooit deed ontbijten. Hij begon zijn dag altijd met een sigaretje en starten zijn ontbijt pas om 11:00 uur. Maar hij is nog nooit dik geweest.

Heeft mijn moeder gelijk of mijn broertje?

Mijn moeder:
Je lichaam vind het fijn om een bepaald ritme te hebben. Daarom hebben mensen met wisseldiensten ook vaak moeite met herstellen omdat hij biologische klok elke keer weer door de war wordt geschopt.

Te veel eten. Als je niet ontbijt kan het zijn dat je de maaltijden er na te veel eet omdat je heel veel honger hebt en dan foute keuzes maakt, waardoor je te veel suikers binnen krijgt.

Mijn broertje:
Maar vroeger in de oertijd at je wanneer er voedsel was en dat kan nu ook gewoon, want ik ben niet dik.

Mijn broertje heeft een punt want hij is het levende bewijs. Hij wist het niet maar hij was eigenlijk een populaire Amerikaans dieet aan het volgen namelijk Intermitted fasting.

Intermitted Fasting

Intermediate Fasting is een methode die net zoals Paleo, Atkins, Flexitarian werkt. Alleen je moet aan een aantal spelregels houden.

Bij IF eet je in een korter periode meer eten. Dit betekend dat je porties groter zijn, zodat je wel genoeg kcal binnenkrijgt.

Je kunt kiezen uit de 16/8 of 8/16 of 24 uur methode.

Elke methode werkt maar is iedereen heeft een bepaalde voorkeur. Als je begint raad ik aan om je ontbijt wat later te starten en zo steeds wat langer je ontbijt uit te stellen. Let op: Je mag geen energiedips krijgen of chagrijnig worden en je moet nog steeds dezelfde kcal binnenkrijgen die je normaal zou eten.

Waarom is het zo goed:

– Je leert het verschil tussen honger en verveling.
– Je hebt meer tijd over in de ochtend
– Je groeihormoon blijft hoog en waardoor je vetverbranding langer actief blijft.
– Als je voor langere periode (xx aantal uren/dagen) dan gaat het lichaam zelfs onverteerde dierlijke eiwitten (die voor ontstekingen zorgen) afbreken.

Wie moet dit niet gaan doen:

– Heb je veel stress, dan is deze methode niet geschikt voor jouw.
– Wordt je al chagrijnig 1 uur niks hebt gegeten dan kun je dit beter ook niet doen.
– Ben je niet zo’n grote eter dan moet je opletten dat je wel aan je kcal komt anders ben je een crash-dieet aan het volgen.

Voor wie kan het goed werken?

Heb je last van je darmen? Dan geef je je darmen wat meer rust door minder momenten te eten.

Ben jij blij als je een banaan s’ochtends wegkrijgt? Dan kan dit best wel eens goed werken voor jou.

Wil je nog wat meer de diepte in qua intermitted fasting? Bekijk dan deze video van mijn collega Timo | Physis Academy

Wil je meer tips? Bekijk dan 10 voedingstips om af te vallen voor beginners. 

Vitaltiteit check, physisacademy, Wouter Van aalst, gratis advies, gezondheid, afvallen, personal trainer Nijmegen,