Stress wordt heel vaak als iets negatiefs gezien maar dat is niet zo. Stress is positief. Alleen als je er TE voor zet, krijgt het een negatieve lading maar dat geldt eigenlijk voor alles  (te veel eten, te weinig slaap, te veel stress).

Uit je comfortzone om te groeien!

Door jezelf uit te dagen en het lichaam voor een korte tijd te stressen krijg je lichaam de mogelijkheid om te groeien en zichzelf aan te passen. Deze uitdaging is altijd per persoon verschillend.

De derde wet van Newton

Wat voor de een frustrerend is (negatieve stress oplevert), is voor de ander ontspannend (positieve stress). Daarom is het goed om eerst te bekijken waar je staat in het spectrum.(zie lijn tekening)

Wouter van Aalst, personal trainer, 3de wet van newton, stress, actie is reactie, afvallen, nijmegen, vitalitieit
Een voorbeeld hiervan is yoga & crossfit
Persoon 1 vind het ontspannend en komt helemaal tot rust, en persoon 2 kan niet stilzitten, komt niet in de posities en vind het saai. Maar als je persoon 2 in een Crossfit les zet, kan hij/zij wel zijn/haar energie kwijt en persoon 1 vind het verschrikkelijk.

Yoga of crossfit is niet goed of fout maar het levert voor sommige mensen een positieve stress op en voor andere negatieve stress.

Als persoon 1 al jaren 4x per week yoga doet gaat hij/zij een aantal sterktes creeren zoals mobiliteit maar ook een aantal zwaktes (kracht tekort) door hem haar een beetje naar de andere kant toe te trekken 3x per week yoga en 1x per week krachttraining gaat het lichaam zich weer balanceren. Ook al de krachtles niet leuk zijn op dat moment, later ben je blij dat je dit gedaan hebt en kun je nog jaren je yoga uitoefenen zonder blessures.

stress, Wouter van Aalst, 3de wet van newton, afvallen, personal trainer, nijmegen

 

De andere kant van het spectrum:

1. Voeding:

We zijn gewend om 5x per dag te eten. Door minder vaak per dag te eten creeren we stress in het lichaam want er komt geen voedingsstoffen binnen en we moeten toch bewegen. Zo dwingen we jouw lichaam om zijn/haar vetreserves aan te spreken.

De volledige andere kant van het spectrum is 48 uur niet eten.

2.Training:

We zitten de hele dag daardoor zijn je heupbuigers, bovenbenen, onderrug en nekspieren vaak overactief. Het is daarom goed om juist de tegenovergestelde spieren sterker te maken. Zoals de hamstrings, billen, buik en borstspieren. Het heeft geen zin om de overactieve spieren los te massereren want die zijn de volgende dag toch weer overactief. Beter is het om de ondere spieren sterker te krijgen.

Daarnaast is het ook voor veel mensen niet verkeerd om af en toe plezier te hebben tijdens het sporten en niet alleen maar 3 sets van 10 te doen. Doe eens een potje voetbal met vrienden of als je niet van voetbal houdt een potje jeu de boules.

3.Hitte en kou

We leven graag in een temperatuur van gemiddeld 20 graden. Als het te warm is zetten we de airco aan en als het te koud is de verwarming.

Probeer eens van het gemiddelde af te stappen en stress je lichaam met warmte of kou door naar de sauna te gaan of een koude douche nemen.

Meer info over koud douchen en het immuunsysteem vind je hier.

4. zonlicht

Gemiddeld zit je 7 uur per dag naar een scherm met blauw licht te staren. Maar hoelang zit je in de zon?  We gebruiken wel een zonnenbril, zonnenbrandcreme of gaan in de schaduw zitten maar we beschermen ons niet voor het blauwe licht van schermen.

Denk daar eens over na.

5. Ademhaling

De meeste mensen hebben bij stressvolle situaties een hoge ademhaling, probeer bij een stressvolle situatie een langzame ademhaling te houden. Dit zal je helpen om meer te ontspannen en betere beslissingen te nemen. Meer info over ademhaling vind je hier.

Conclusie over stress.

Stress is niet slecht, het is juist goed om te groeien. Bekijk wel altijd voor jezelf:

1. hoe groot is het spectrum.
2. waar sta ik ergens op het spectrum

Probeer soms eens de andere kant van het spectrum en als je een mindere dag hebt blijf je lekker in je comfortzone.

Wil je een keer een advies over dit concept stuur mij dan een mailtje.