Je ouders of grootouders hadden een heel ander voedingspatroon dan nu. Ze namen de tijd om te eten, kochten hun producten bij de lokale boer en hadden nog nooit gehoord van e-nummers of smoothies, laat staan dat ze 5 supplementen per dag gebruikten. Nu weten we veel meer door onderzoek hoe het lichaam werkt en wat voeding voor invloed heeft hierop. Deze blog gaat over de zin en onzin van sommige hypes die eigenlijk instant worden gehouden door dat er veel geld aan wordt verdient. 

Smoothies, Superfoods & Supplementen, Paleo

Deze 4 woorden kom je heel vaak tegen in de Mens Health of andere fitness bladen en veel volgers volgen deze tips/interventies feilloos op zonder dat ze zeker weten of ze het wel nodig hebben. Hieronder lees hoe je kunt testen of deze interventie/tip voor jou werkt.

Smoothies

Smoothies worden heel vaak ingezet om genoeg groente en fruit binnen te krijgen. Maar er zijn 3 redenen waarom ik geen smoothies neem.

  1. Vitamines en Mineralen gaan kapot tijdens het blenderen
  2. Je krijgt veel te veel binnen waardoor je insuline productie overbelast wordt
  3. Je opname van de voedingsstoffen wordt minder omdat je niet meer hoeft te kauwen

Oplossing: Neem niet elke dag een smoothie maar neem de tijd om je fruit/groente te eten. Heb je daar geen tijd voor neem dan een multivitamine of koop een slow juicer en blend alleen je groenten met 1 stuk fruit voor de smaak.

Superfoods en Supplementen

Vaak eten mensen slecht en proberen dit te compenseren met superfoods of supplementen. Als je de basis regels van voeding volgt heb je in principe geen supplementen nodig of superfoods mits je geen progressie meer ziet dan kunnen supplementen helpen.

Superfoods zijn producten die een hoge dosering van een bepaalde vitamine en/of mineraal hebben. Dit klinkt heel interessant maar het komt erop neer dat je van 1 vitamine iets extra’s binnen krijgt. Het lichaam heeft veel meer vitamines en mineralen nodig en die zitten in verschillende producten. Eet daarom heel divers en mocht je geld over hebben dan kun je aanvullen met superfoods.

Supplementen zijn nog steeds een aanvulling op je huidige voedingspatroon. Ik werk er soms mee maar ook heel vaak niet. Supplementen zijn er puur om een aantal processen te verbeteren mits deze onder de maat presteren. Dan heb ik het over opname problemen, omega 3 tekort en multivitamines. Deze gebruik ik pas als ik zeker weet dat mijn personal training klanten een goede basis hebben en geen progressie meer boeken. Als de klanten hun doel hebben behaald ga ik een maand 1 supplement verwijderen uit hun patroon voor een maand en kijk of het een negatief effect heeft. Zoja voeg ik deze weer toe en zo niet dan laat ik dit supplement er uit. Eiwitshakes kunnen van meerwaarde zijn maar ook hier is de vraag of je niet te weinig eiwitten eet. Wanneer je het beste vitamines inneemt lees je hier.

Normaal week:                       Op reis:

Voeding 70 %                               40 %
Training 20 %                              40 %
Supplementen 10 %                    20 %

Paleo

Paleo heeft heel veel voordelen maar sommige sporters trekken deze methode niet. Voor de mensen die de Paleo voedingspatroon niet kennen:

Als het aan een plant of boom groeit of als het rent, zwemt of vliegt zit je als snel in de goede richting. Producten uit de natuur waar maar 1 ingrediënt in zit en geen toegevoegde suikers, geen E-nummers bevat.

Toch zijn er sporters die hun prestaties achteruit zien gaan. Door deze methode krijgen sommige te weinig koolhydraten binnen waardoor ze inleveren op hun spiermassa. Daarom raad ik aan om te variëren met de verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten.

Praktische tips

Eet zowel dierlijke/plantaardige als eiwitten uit een potje beide bevatten ze voor en nadelen maar samen bevatten ze alle aminozuren/eiwitten die je nodig hebt.

Eet verschillende soorten fruit of neem een multi vitamine als je geen tijd hebt.

Eet groente van de boer of seizoensproducten dit wordt veel beter opgenomen door het lichaam en varieer hier ook mee. Broccoli is goed maar sperziebonen hebben net zoveel voordelen als broccoli.

Kies de juiste verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten die past bij jouw bewegingspatroon. De beste crossfitters ter wereld eten geen Paleo, just saying.

Extra tip:

P.s. Zelfs junkfood kan helpen om je lichaam strakker te krijgen