Mijn collega Personal Trainer Mark Schadenberg geloofde niet dat junkfood kon helpen. Dus heeft hij het uitgeprobeerd op zijn vakantie. Hij traint aardig veel en heeft tijdens zijn vakantie heel ongezond gegeten met als doel om te kijken hoeveel effect pizza, friet anders snacks op zijn lichaam hadden.

Het resultaat: Hij is van 90.8 kg en 10.98% vet naar 93.7 kg en 10.89% gegaan.

Hoe kan het dat junkfood kan helpen om beter te worden?

Door te trainen prikkel je je lichaam om zich te gaan verbeteren, zonder deze prikkels, heeft je lichaam ook geen reden om zich te verbeteren en zal het zich ook niet genoodzaakt voelen om zichzelf te verbeteren. Het menselijk lichaam is afhankelijk van prikkels om zichzelf te ontwikkelen op welk gebied dan ook. Hoe slimmer je wordt hoe moeilijker de leerstof dient te worden om nog slimmer te worden. Des te sterker je wilt worden, hoe meer uitdaging en variatie je in je training nodig hebt en dit geldt ook voor je voeding.

Hoe train je jouw lichaam met voeding?

Is jezelf uithongeren niet genoeg om een prikkel te genereren? Niet wanneer je dit dag in dag uit doet. Op een zeker moment wordt je “dieet”,  je normale eetpatroon/leefstijl. Dit heet de wet van de verminderde meeropbrengst. Het lichaam wordt elke keer minder geprikkeld als je hetzelfde blijft doen. Dit is hetzelfde als training, ga maar een keer een rondje kayakken. De meeste mensen zullen met enorme spierpijn terug komen. Doe je dit een paar keer per week, zal het lichaam zich er op aanpassen en zal je geen progressie meer boeken. Variatie is essentieel, Toen je net begon met je gezonde voedingsplan, was je lichaam gewend om rotzooi te eten…heel veel rotzooi. Toen je in calorieën minderde en startte met je gezonde voedingsplan, kreeg het lichaam een hele serie van hormonale en chemische reacties wat uiteindelijk leidde tot het gewenste resultaat je ging vet verliezen. Maar na een tijdje raakt je lichaam gewend aan de kleine porties, de gerookte zalm met broccoli en eieren. En je lichaam stopt met vet verbranden.

Hoe kan Junkfood helpen?

Het lichaam heeft een reden nodig om te veranderen. Als je het laatste beetje vet wil verliezen heb je een nieuwe prikkel nodig. Nog gezonder en minder eten heeft geen zin want dat deed je al! Dus ga je het lichaam stressen door hetzelfde aantal kcal in te nemen maar dan met iets minder hoogwaardige voedingsstoffen zoals koekjes, snoepjes, eigenlijk alles wat niet mag aka junkfood. Dit zorgt voor een tijdelijke verstoring van het hormonale systeem maar omdat je hetzelfde aantal kcal binnen krijgt kom je niet aan. Daarna ga je weer verder met je gezonde voedingsplan wat gezien wordt als nieuw prikkel. De duur van het “ongezonde” eten is per persoon verschillende. Ga dit niet elke maand doen, maar gebruik het om door plateau’s heen te breken.

Voor meer tips bekijk deze blog: 10 voedingstips voor beginners

Wat is jouw favoriete junk food?

Wouter van Aalst | Personal Trainer Nijmegen