Vorige week was ik bij Timo van Physis Academy om meer te leren over hoe het lichaam werkt. Timo is een wandelende encyclopedie die zijn anatomie tot in detail kent. Tijdens de cursus heb ik veel geleerd over de connectie tussen verschillende systemen. In de biologie boeken zie je altijd hoofdstukken zoals spijsvertering, hart & long systeem, bloedvaten, spieren, wervels etc. Je leert nooit in een boek hoe deze systemen feilloos met elkaar samenwerken en zodra er een probleem in een systeem is ook waarschijnlijk een probleem is meerdere systemen. Dit is heel jammer want doordat er zo veel specialisten zijn die goed zijn in 1 systeem, kom je soms nooit van je klacht af terwijl als je goed kijkt vanuit een breed perspectief kun je makkelijk analyseren waar de echt oorzaak van het probleem is. Want meestal vind je de oorzaak van het probleem nooit op de plek waar je pijn hebt.

Wervel, spier, emotie, huid, orgaan – connectie

In de Traditionele Chinese Medicine is deze connectie al heel lang bekend maar in de westerse wereld wordt alleen deze theorie in de praktijk gebracht door osteopaten of door alternatieve geneeskunde. Zoals je hierboven al kon lezen willen organen graag bewegen en als ze dit niet kunnen dan gaan er ook spieren protesteren. Dit komt omdat elke spier in connectie staat met een orgaan, een wervel en een zelfs een emotie. Zie het plaatje hieronder voor meer informatie.

Volgens Timo van Physis Academy ontstaan er meestal verklevingen in de fascia rondom een orgaan, als je daar last van hebt gehad. Dit kan bijvoorbeeld goed gebeuren bij een bronchitis, longontsteking, blindedarm operatie, blaasontsteking etc. Dit is niet zo erg want andere spieren en fascia vangen dit wel op. Maar er komt een keer een blessure of pijntje waar het lichaam niet kan compenseren. Dan blijft dit pijntje terugkomen en gaat het pas weg als je veel dieper gaat zoeken.

Heb je last van een klacht die maar steeds terug blijft komen of weet je niet waar je moet beginnen. Maak dan een afspraak en dan kan ik kijken of ik het kan oplossen of dat ik je door stuur naar een goede osteopaat.

orgaan, fascia, wouter van aalst, personal trainer, nijmegen