Als je in de spiegel kijkt denk je misschien daar kan nog wel een paar kilo vanaf. Maar waar moet je dan beginnen? Op internet krijg je honderden tips van citroenwater drinken als ontbijt tot magnesium nemen voor het slapen gaan. Maar wat moet je doen zodat JIJ gaat afvallen?

Waar het fout gaat (bij de meeste) met afvallen

Ik zie het vooral bij mijn beginnende personal training klanten. Ze willen heel graag afvallen maar het lukt hun niet. Ze zijn meestal te gemotiveerd waardoor ze te veel hooi op hun vork nemen en niet meer consistent zijn met hun voedingsplan. Ze willen gelijk hun voedingsplan rigoureus omgooien en tegelijkertijd nog 10 gewoontes aanpassen want hun vriendin heeft dat ook gedaan.

Afvallen & Voetbal

Ik vind gedragsverandering (en in deze context afvallen) veel raakvlakken hebben met voetbal. Als je begint met voetbal dan kom je in de F’jes. Zij hebben maar 1 spelregel en dat is de bal in het doel te trappen en dan het liefst in die van de tegenstander. Geen moeilijke spelregels zoals buitenspel of uitlijnen. Dit zorgt ervoor dat de F’jes op hun niveau het spelletje kunnen spelen en ook nog plezier aan hebben. Als ze daarna naar de E,D,C,B en daarna in de A komen dan krijgen ze te maken met meer spelregels. Deze opbouw geeft hun tijd om een verandering te leren en te implementeren in hun huidige spel. Probeer dus niet bij A te starten als je nog een F’je bent.

De eerste spelregel: Consistentie!

Als je begint met één spelregel, bijvoorbeeld elke dag genoeg water drinken, en deze spelregels een week lang kan volhouden zonder problemen dan kan het lichaam hier ook aan wennen en heb je een hele goede stap gezet in een gezondere leefstijl, waar je fitter, sterker en strakker van wordt. Als je daarna weer een nieuwe spelregel gaat uittesten ga je geleidelijk meer van voeding begrijpen en wordt het toepassen van diverse spelregels ook makkelijker en leuker.

De tweede spelregel: Haalbaarheid!

Als een spelregel niet werkt dan is die op dit moment niet goed voor jou. Daarom werken standaard diëten ook niet omdat er altijd een spelregel in zit die niet voor jou weggelegd is. Dus kies een spelregel uit en probeer deze uit voor een week. Werkt de spelregel voor jou, perfect! Zo niet, dan is deze blijkbaar niet geschikt voor jou op dit moment.

Het kan best zijn dat spelregel 3,4,6,9 & 12 het beste bij jou passen maar daarvoor moet je het uittesten.

De spelregels:

  1. Consistentie & haalbaarheid
  2. Water
  3. Kcal
  4. Macro’s
  5. Intoleranties/Allergieën
  6. Opname
  7. Micro’s
  8. Cheat day
  9. Eet vers van de boer

“A person’s best weight is whatever weight they achieve while living the healthiest lifestyle they can truly enjoy”