Sommige personal training klanten van mij doen heel hard hun best om af te vallen, eten de juiste hoeveelheid kcal maar toch vallen ze niet af. Een van de oorzaken waarom je niet afvalt kan zijn, dat je misschien allergisch bent of een intolerantie hebt voor een bepaald product. Hierdoor ontstaan  er ontstekingen en wordt er cortisol gemaakt om deze ontstekingen te remmen. Als je continu verhoogde cortisol levels ivm hoge ontstekingswaardes hebt, komt het lichaam in een katabole staat en kun je geen spieren meer opbouwen of vet verbranden.

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie.

Een intolerantie is aangeboren, een allergie of een sensitiviteit niet. In Nederland heeft nog geen 1 % een intolerantie voor gluten, dit wordt ook wel coeliakie genoemd. Maar een veel groter gedeelte heeft een allergie of is sensitief/gevoelig voor een bepaald product.

Een allergie ontstaat:


1. Doordat je te veel van een bepaald product eet.
2. Je heel veel stress hebt
3. Je een maagzuur te kort hebt.

1. Doordat je steeds hetzelfde blijft eten gaat je lichaam een aversie krijgen voor een bepaald product daarom is het belangrijk om veel te variëren in producten

2. Het lichaam kan maar in een bepaalde mate met stress omgaan. Hoe sterker je bent hoe meer stress je aan kan maar als je slecht slaapt, mentale stress hebt en dan ook nog een product eet waar je niet zo goed tegen kan, gaat je lichaam gelijk een allergische reactie geven. Probeer daarom altijd je stresslevels zo laag mogelijk te houden.

3. Als je lichaam niet goed een product kan afbreken door een tekort aan maagzuur wordt er meer van de andere organen gevraagd die er dan voor moeten zorgen dat het product wordt afgebroken. Dit levert ook weer meer interne stress op waardoor je weer bij punt 2 uitkomt.

10 jaar geleden had niemand last van een gluten of lactose allergie maar tegenwoordig hebben steeds meer mensen stress waardoor een allergie veel eerder tevoorschijn komt of vervelend kan zijn. 

Welke producten kun je allergisch voor zijn?

  • Brood (Tarwe of Gluten)*
  • Melkproducten (Lactose of koemelk)*
  • Citrusvruchten*
  • Rood vlees*

*Dit zijn de meest voorkomende allergieën maar je kan echt voor alles allergisch zijn.

Welke symptomen heb je dan?


  • Opgeblazen buik.
  • Huidproblemen (Eczeem, psoriasis).
  • Buikpijn.
  • Vermoeidheid.

Hoe weet ik of ik een allergie heb?

1. De hartslag test

Als je opstaat pak je een product waar je denkt allergisch voor te zijn.
Ga 2 minuten zitten en meet nu je hartslag
Eet alleen het product waar je allergisch voor bent
Test na 1 minuut weer je hartslag

Doe de bovenstaande stappen ook bij een aantal producten waar je van denkt dat je daar niet allergisch voor bent.

Het product waar je allergisch voor bent wordt door het lichaam niet geaccepteerd en er zullen direct zodra het je tong aanraakt meerdere processen ingang worden gezet om dit product zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Dit kost energie en daarom gaat je hartslag omhoog. Gemiddeld gaat je hartslag met 7 of meer slagen omhoog.

Ben je allergisch voor een product dan zul je zien dat er een flink verschil is tussen een normaal product en een product waar je allergisch voor bent.

2. Laat het uittesten

Je kunt in het ziekenhuis een allergie test laten doen of je kunt een beetje alternatiever gaan. Ik werk veel samen met Jan van de Pimpernel. Je kunt bij hem een gratis advies vragen door bij hem naar binnen te lopen in zijn advieswinkel.

Hoe kan ik mijn lichaam weer veranderen in een vetverbrander?

1. Eet het product waar je een allergie voor hebt niet meer.
2. Heb je lange tijd dit product gegeten dan kunnen je darmen schade opgelopen hebben. Dit noemen ze een lekkende darm. (Binnenkort hier een uitgebreide blog over)
3. Zorg dat je stresslevels zo laag mogelijk blijven.

 

Meer tips over voeding vind je op voedingstips voor beginners