Veel mensen zijn bang om te veel vet te eten maar als je de juiste vetten eet is het helemaal niet erg om veel vet te eten zolang je maar niet te veel kcal gaat eten. Persoonlijk kan ik veel koolhydraten eten en voel ik me daar goed bij. Terwijl veel van mijn dikkere klanten heel goed gaan op veel vetten. In deze blog lees je waar goede vetten in zitten, het verschil tussen omega 3,6 & 9 en waar je op moet letten bij cholesterol. 

Het lichaam heeft vetten nodig om te bewegen, een gezond immuunsysteem te bouwen en zelfs om vitamines op te nemen. Daarom is het belangrijk om voldoende vet te eten. Hoeveel je precies nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren maar daar lees in je in deze blog meer over.
Er zijn goede en slechte vetten. De gezonde vetten zijn vetten die direct uit de natuur komen zonder dat ze bewerkt zijn of verhit zoals bij palmolie, deze vetten zijn de slechte vetten.

Welke producten bevatten gezonde vetten?

Olijven, noten, avocado’s, zaden en pitten, vis, olijfolie, arachideolie, boter, ei, volle rauwe melk, kokosnoten, kokosvet en vlees, omega 3 capsules. lever, ghee.

Welke producten kun je beter vermijden?

Zonnebloemolie en olijfolie zijn bewerkte vetten. Ze zijn net zoals fruit smoothies niet zo gezond. De hoeveelheid echte producten die fijn gemalen worden en geperst tot olie worden ga je helemaal niet opeten maar je gooit het wel in je mond met een smoothie of gebruikt het als dressing of bakolie.

Een beter optie is: Ghee of kokosvet

Palmolie bevat een hoge hoeveelheid verzadigd vet. Hierdoor kan je lichaam sneller last krijgen van hart en vaatstelsel. Je vind palmolie vooral in veel bewerkte producten zoals koekjes en snoepjes maar ook in veel huismerken omdat het heel goedkoop is om te maken en daardoor heel belastend is voor het milieu. Dus wil je de orang oetans nog zie de komende 10 jaar in Malaysia of Indonesië, kijk dan goed op de verpakking van de producten die je koopt.

Een beter optie is: biologische producten/onbewerkte producten

OMEGA 3 | Het beste vet?

Omega 3 visolie capsules is denk ik het best verkochte supplement. Dit komt omdat we de laatste jaren een overschot van Omega 6 vetzuren binnen krijgen door dat we meer bewerkt voedsel zijn gaan eten. Probeer dus op te letten dat je minder omega 6 binnenkrijgt en eet wat meer vis of gebruik lijnzaad dit zorgt ervoor dat er weer een gezonde verhouding van 1:4 (omega 3:omega 6) ontstaat ipv 1:20.

Handige weetjes over vet

Je galblaas en lever belangrijk zijn voor afbraak van vet, werken deze slecht dan zul je sneller vet gaan opslaan.

Omega 3 reageert niet goed met zuurstof dus zodra je vis of visolie in aanraking komt met zuurstof is het belangrijk om het direct te consumeren of weer zo snel mogelijk luchtdicht te verpakken en weer in de koelkast te zetten. Daarom zijn capsules beter dan visolie.

Goedkope omega 3 capsules bevatten veel gelatine en relatief weinig omega 3. Breek een capsule open kijk hoeveel olie er echt in zit en vergelijk dit met een ander merk.

Deze hormonen worden gemaakt van vetten, bijnieren en geslachtshormonen

Heb je diabetes, eet dan veel vetten. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder gaat schommelen

Vrijlopende dieren die gras eten bevatten tot 30% meer omega 3 dan dieren die graan krijgen gevoerd. Dit geldt ook voor eieren.

De cholesterolmythe:

Vet is het onderdeel uit voeding waarover wellicht nog wel de meeste fabels bestaan. Verschillende landen werden onderzocht op de inname van verzadigd vet en het optreden van hart- en vaatziekten. In een aantal landen waar meer verzadigd vet werd gegeten, kwamen ook meer hart- en vaatziekten voor. De conclusie werd al snel gemaakt: pas op met verzadigd vet!

Tientallen jaren later zijn deze onderzoeken nogmaals uitgevoerd en toen bleken de bevolkingsgroepen die veel vet aten ook veel suiker te eten. Bij verder onderzoek bleek suiker de waarschijnlijkere boosdoener dan verzadigd vet. De fabel wordt echter in stand gehouden door de voedingsmiddelenindustrie, die margarine en goedkope plantaardige oliën wil blijven verkopen.

Cholesterol is in feite de brandweer die de schuld krijgt van de brand. Cholesterol heeft als functie reparatie van de vaatwanden, die zijn aangetast door bijvoorbeeld ontstekingen.

Cholesterolremmers pakken de oorzaak niet aan. De brand is een laaggradige ontsteking aan de vaatwanden en overdadige inname van suiker en een disbalans van inname van omega-3- en omega-6-vetten kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Ook bestaat er geen goede of slechte cholesterol. Er is maar een cholesterol. Cholesterol is zo belangrijk dat de lever het zelfs recyclet. De cholesterol die van de lever naar het lichaam gaat om hormonen te maken, voor herstel te zorgen en het vervullen van een aantal andere functies, heet LDL. De cholesterol die naar de lever wordt teruggetrokken heet HDL. Door een tekort aan geslachts-, schildklier-, bijnierhormonen en ontstekingen zal het lichaam de LDL verhogen.

Het is dus zaak uit te zoeken waarom de LDL omhoog gaat en deze aan te pakken. Behandeling met cholesterolverlagers zal de oorzaak meestal verergeren en herstel tegengaan. Bronnen van cholesterol zijn: eieren, schaaldieren, orgaanvlees, boter, verzadigde vetten (worden omgezet).

Deze informatie heb ik overgenomen van Ralph Moorman