Je wordt midden in de nacht wakker en kijk versuft op je wekker om er zeker van te zijn dat je niet te laat komt op je werk.
Maar dan opeens begint je maag in beweging te komen en schreeuwt hij om ETEN!! Ik ren naar de koekjeskast en vind DONUTS. Hier kun je mij dus altijd voor wakker maken! Maar wat je in mond stopt hoeft niet altijd aan te sluiten op je eigenlijke behoefte. Deze weblog gaat over food cravings…oftwel de onbedwingbare drang naar specifiek voedsel.

Verkeerde interpretatie lichaamsignalen

De onbedwingbare trek of te wel cravings, die je voelt als je zin hebt in jouw favoriete snack (chocolade, snoepjes, whatever) is meestal een verkeerde interpretatie van je eigen lichaamsignalen.

1. Je hebt te weinig kcal gegeten.
2. Je hebt te weinig water gedronken
3. Je hebt een vitamine tekort

Hieronder vind je een lijst met specifieke voeding cravings en wat ze eigenlijk bedoelen:

Chocolade
Veel mensen die ik ken, kunnen een hele reep chocolade in één keer opeten. Veel mensen hebben een enorme drang naar chocolade terwijl ze net gegeten hebben. Waar dit vandaan komt is dat je te weinig magnesium hebt. Ga in plaats van chocolade, rauwe noten, zaden of een stukje vis eten.

 Personal Trainer Nijmegen, personal trainer, afvallen, mindset, gezond, voeding, personal training, nijmegen, personel trainen, fitness, tarieven, personal coach, trainer, training, prijzen nijmegen, kostenSnoep
Naast chocolade heb je natuurlijk ook snoep, waar je veel mensen voor kunt wakker maken. Als je een ontzettende craving hebt naar snoep, kom je chroom te kort. Dit betekend dat je broccoli, kaas of druiven zou moeten eten om van deze craving af te komen.

Brood
Veel zin een lekkere boterham? In dit geval kom je stikstof te kort. Je zou dus meer eiwitten moeten eten. Denk hierbij aan vis, vlees, noten en bonen.

Vette snack
De meeste zullen het wel herkennen, je zit avonds op de bank en wat heb je zin in frisdrank of een lekkere vette snack, frikadelletje, kroketjes en ga zo maar door. Niet echt handig om dit te eten als je niet wilt aankomen. In dit geval komt je calcium te kort. Ga in plaats van een vette snack voor raapstelen, broccoli, boerenkool of kaas.

Te veel eten
Vreet buien, ook al zoiets! Je kunt daadwerkelijk alles naar binnen stoppen en je zit maar niet vol. In plaats van dit te doen, ga voor de wat gezondere manier. Je komt silicium, tyrosine of tryptofaan te kort. Kies dus voor noten, kaas, lever, lamsvlees, rozijnen, spinazie, vitamine c-supplementen, of fruit en groeten.

Te weinig eten
Naast dat je veel honger kan hebben, kan het natuurlijk ook voorkomen dat je helemaal geen honger hebt. In dit geval komt je Vitamine B1, B3, manganese en of chloride te kort. Eet dus wat van tonijn, rundvlees, zaden, noten of vis.

Fotografie & styling: Joy van de Wert en Chayenne Sengers

Wouter van Aalst | Personal Training Nijmegen