Foamrollers zijn in steeds meer sportscholen te vinden en dat is ook niet voor niks! Ze zijn een heel bruikbare tool om je spieren warm en soepel te krijgen. Toch zijn er nog veel mensen die NIET weten hoe je een foamroller gebruikt. Ken je iemand die de zijkant van zijn bovenbeen rolt, stuur hem dan deze blog door.
Hoe gebruik ik een foamroller:
Een foamroller kan plaatselijk spier verklevingen oplossen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen.
1. Analyseer: Rol met je foamroller boven, onder en aan de binnenkant/buitenkant een gevoelige plek.
2. Sweet spot: Zodra je een plek gevonden hebt die gevoelig is, blijf je hier met de foamroller op
3. Ademen: Blijf doorademen en kijk hoeveel gewicht je op de foamroller kan leggen
4. Beweeg: Verkort en verleng de spier terwijl je druk blijft houden op het pijnlijke punt (blijf wel doorademen) doe dit voor 1 minuut
5. Herhaal: indien nodig kun je nog een plek zoeken die gevoelig is en de vorige stappen herhalen.
Hoelang moet ik foamrollen?
Ik gebruik een foamroller wel eens als warming up of cooling down. Het doel van een warming up is dat je lichaam warm is en dat je spieren optimaal werken en dus niet verkleeft zijn. Dus afhankelijk van hoe vast jij zit kun je tussen de 5 en 15 minuten foamrollen. Ik ben rond de 30 seconden bezig met analyseren en 30 seconden met losmaken per sweetspot.
Wat moet je niet doen!
Foamrol NOOIT je buitenkant van je bovenbeen. Deze peesplaat is stijf en doet pijn als je er over rolt. Deze stijfheid heeft een functie namelijk je knie stabiliseren. Als je klachten aan je knie hebt is het misschien beter met een lacrossebal je bil spier losmaken of een afspraak maken voor een behandeling als je al langer loopt met klachten.
Welke oefeningen kan ik allemaal doen met een foamroller?
Omdat er best veel vragen waren heb ik hier een aparte blog over geschreven.
Klik hier om mijn top 3 oefeningen met een foamroller te zien.
Welke foamroller raad ik aan:
Foamrollers heb je in verschillende soorten en maten, zover ik weet zijn er 3 maten en verschillende hardheden. De allerkleinste variant raad ik meestal af omdat je dan niet je bovenrug kan rollen. Met de normale foamroller kun je alles doen behalve je rug resetten. Lees hier meer over. De grootste foamroller kun je alle oefeningen meedoen maar deze kun je niet mee op reis nemen.
Qua hardheid, is het vooral persoonlijke voorkeur. Ik vind het fijn dat de triggerpoint verschillende profielen heeft zodat je zowel als beginner als gevorderde hem kan gebruiken. Zo hoef je niet elk half jaar een nieuwe hardheid te kopen. Kun je goed ontspannen dan werkt een deegroller of een olympische stang net zo goed.